Château La France 2003

Er is al heel veel gezegd en geschreven over wijnen uit Frankrijk. Eén ding is zeker en vast duidelijk: de Franse wijnen en meerbepaald degene uit de Bordeaux streek, krijgen rake klappen de laatste jaren. Deze ooit zo prestigieuze wijnen moeten tegenstand dulden. De modale wijnliefhebber staat meer en meer open voor nieuwe ontdekkingen en beseft stilaan dat er meer bestaat dan enkel Bordeaux. Landen zoals Spanje, Australië, Zuid-Afrika of zelfs Portugal zijn niet langer de kleine broertjes die minderwaardige en goedkope wijnen op de markt brengen. Qua prijs- kwaliteitsverhouding hebben ze vaak meer te bieden voor minder geld en op blinddegustaties steken ze alsmaar vaker hun grote broertje uit de Bordeaux voorbij.

Op een boogscheut van de Franse stad Bordeaux, tussen de rivieren Garonne en Dordogne, ligt Beychac-et-Caillau. In dit pittoreske gehucht wordt Château La France 2003, een Bordeaux Supérieur, gemaakt. Deze rode wijn bestaat uit voornamelijk Merlot en Cabernet Sauvignon, aangevuld met de minder bekende Cabernet Franc.

De wijn komt uit het jaar 2003. Een zomer die iedereen zich nog kan herinneren als bijzonder warm en vooral kurkdroog. Heel Europa kreunde onder de verzengende hitte en smeekte, net zoals de druiven, om wat regen. Ook bij ons België kende we de warmste zomer in jaren. Welnu, deze wijn heeft geen nadeel ondervonden van de hittegolf. Integendeel, zijn rijp fruit en goed ontwikkelde tannines vallen meteen op. Doordat het zo extreem warm was, konden de tannines langzamer en beter rijpen dan in normale wijnjaren met minder zon en meer regen.

Deze Château La France 2003 mag er best zijn. Je proeft de zon in je glas, de smaak van rijpe rode besjes en de kruidige geur van kruiden (eucalyptus) komen je meteen tegemoet. Zijn smaak is heel sappig en heeft de nodige zuren, met een bitter staartje in de afdronk. Dat komt, zoals vaak in té koude zomers, niet door de onrijpe tannines, maar wel door het aroma van tabak. Dit is een van de smaken die je wel vaker terugvindt in wijnen die bestaan uit Cabernet Sauvignon en aangevuld worden met Merlot.

Je serveert deze Château La France 2003 liefst gechambreerd, op kamertemperatuur dus. Hou er rekening mee dat het begrip kamertemperatuur dateert uit een periode toen er nog geen centrale verwarming bestond. De kamers waren in die periode nooit warmer dan 18 of 19 graden Celsius. Schenk een (rode) wijn nooit op 20 of 21 graden, 18 graden is het absolute maximum.

De Château La France 2003 is absoluut geen bewaarwijn. De zomer van 2003 zorgde voor veel zon en bijgevolg rijpe en fruitige wijnen die je dan ook best binnen de 2 jaren leegdrinkt (net zoals de meeste witten wijnen trouwens). Deze wijn past perfect bij rundvlees. Door de bittere afdronk lijkt me een combinatie met wat gestoofd witloof een prima idee. Smakelijk!

Te koop bij Colruyt aan € 5,49.