Aw: Rioja Faustino 1 1993

Hallo Raf,

Best drinken denk ik. Faustino 1 Gran Reserva is de top cuvée van een zeer traditionele Rioja bodega, en traditionele Rioja kan vaak lang bewaren, maar er zijn grenzen natuurlijk. Bovendien heeft deze wijn al een lange rijping doorgemaakt in de kelders van de Bodega zelf, zoals voorgeschreven voor een Gran Reserva: 2 jaar in grote houten vaten en 3 jaar op fles. Dat maakt dat veel van die traditionele Rioja’s al een vrij gerijpt profiel hebben als ze op de markt komen. 1993 was geen top jaar maar ook geen slecht jaar, dus ik denk niet dat ze versleten zal zijn maar wel het zeer gerijpte smaakprofiel van wat oudere Rioja zal vertonen, en als je dat niet gewoon bent kan je misschien een beetje verschieten. Of je kan er van leren houden, zoals ik! Het kan (als het goed is natuurlijk) een enorme complexiteit ontwikkelen, met zoete aroma’s en fijn hout, een beetje als een oudere Bourgogne maar met meer hout (dan wel geen moderne eik weliswaar).
En sommige kunnen erg oud worden: ik heb deze zomer voor mijn vaders tachtigste verjaardag een Rioja (Marques de Murietta Castillo de Ygay Reserva Especial) opengedaan… uit zijn geboortejaar 1925. Vorig jaar gekocht voor best een redelijke prijs in San Sebastian; ik vermoed pas gebotteld in de jaren zestig of zeventig. De wijn was magnifiek en absoluut niet versleten!
Maar met jouw wijn moet je zo’n gok niet maken; ik denk dat die nu zeker goed zal drinken en er is geen reden om langer te wachten – hopelijk zelfs niet integendeel.

Beste groeten –Michiel