Castell’ in Villa Chianti Classico 1999

Toscane is een populaire Italiaanse streek in het noordwesten van Italië. Het is de belangrijkste wijnproducerende regio van het land en de rijkste wijnstreek van Italië. Hier wordt de best verkochte wijn van Italië gemaakt: de wereldberoemde, maar vaak omstreden, Chianti. Er worden per jaar in totaal ruim 140 miljoen flessen Chianti gemaakt, van goedkope wijnen in de klassieke mandfles tot wijnen met grote internationale klasse.

Toscane telt 3,5 miljoen inwoners, maar qua oppervlakte is het te vergelijken met ons land. Het Toscaanse klimaat is vrij zacht door de nabijheid van de Apennijnen, een grote bergketen in het noorden van Italië. In feite is alles er aanwezig om aan goede wijnbouw te kunnen doen.

De Sangiovese is de basisdruif van bijna alle rode Toscaanse wijnen en vooral bekend van de Chianti. Ze is overigens de meest verbouwde druivensoort in Italië. De Sangiovese is een laatrijpende druif die meestal pas in oktober kan geplukt worden. Deze druif levert wijnen die goed kunnen rijpen op eiken vaten. Je drinkt ze dus best pas na enkele jaren, want dan pas bereiken ze hun hoogtepunt. In feite is de Sangiovese druif voor Toscane, wat de Cabernet Sauvignon voor de Bordeaux is. Meestal levert ze wijnen die licht van kleur zijn, met toetsen van fruit en wat kruiden.

Slechts een klein gebied in de Chianti regio heeft recht op de aanduiding Classico. Deze term staat meestal garant voor een iets betere kwaliteit in vergelijking met de gewone Chianti. Wijnen uit de Chianti Classico liggen in een microklimaat op zo’n 500 meter boven de zeespiegel. Hierdoor blijven de druiven koeler in de zomer, wat voor betere resultaten zorgt achteraf.

Deze Toscaanse rode wijn wordt gemaakt in Siena, het zuidelijke gedeelte van het Chianti Classico gebied. In deze Toscaanse topwijn staan kruiden (peper) en voornamelijk kersen centraal, zowel in de neus als in de mond. Dit alles wordt mooi begeleid door mooi geëvolueerde tannines die het geheel in stijl afronden zoals het hoort. Het is een wijn die veel kwaliteiten heeft, maar zal door zijn hoge zuurheidsgraad toch niet elke wijnliefhebber bekoren. Goede zuren in een wijn zijn belangrijk om de wijn niet te zoet of te plakkerig te maken, maar een grotere dosis zuren schrikt sommige mensen vaak af. Het is even wennen, maar het typeert deze Chianti wel. Een Chianti zonder de nodige zuren is dan ook geen echte Chianti. Tegenwoordig worden heel veel Sangiovese wijnen gemengd met de Franse rode druivensoorten Cabernet Sauvignon of Merlot. Wijnbouwers doen dit om de wijn iets voller en ronder maken, om de scherpe kantjes wat af te ronden.

Serveer deze wijn gerust bij uw traditionele pastagerechten met tomatensaus. Ze passen perfect bij elkaar, want tomaten bevatten net als deze wijn ook veel zuren. Chianti en kaas gaan ook goed samen, liefst Parmezaan of Pecorino. Smakelijk!

Te koop bij Colruyt aan 8,50 Euro.