Matig enthousiasme over Bordeaux 2004

Dezer dagen publiceren allerlei wijncritici en –kopers hun eerste indrukken over het oogstjaar 2004 in Bordeaux, dit naar aanleiding van de primeurproeverijen in april. De consensus is er een van matig enthousiasme. Bordeaux 2004 is een ‘consumentenjaar’, wat betekent – of zou moeten betekenen – dat slimme consumenten koopjes zullen kunnen doen. Als de kasteeleigenaren het voorbeeld volgen van Jean-Luc Thunevin, die zijn Château Valandraud 2004 voor 47% minder in de markt zette, dan zou dat kunnen kloppen. Ook de grote oogst in 2004 en de grote voorraden 1998, 1999, 2001 en 2002 in het verkoopskanaal zouden de prijzen onder druk (moeten) zetten. Maar zoals altijd zullen koopjesjagers er toch snel bij moeten zijn, willen ze flessen bemachtigen van de wijnen die het best scoren bij Parker en konsoorten. 2004 is volgens geruchten een groter succes op de rechterbank van de Gironde, wat goed nieuws is voor St.-Emilion- en Pomerol-liefhebbers. Vooral wijnen met een hoog Merlot-gehalte zouden beter scoren dan Cabernet-Sauvignon gebaseerde wijnen.

Als de eigenaren hun Bordeaux-wijnen voor relatief lage prijzen verkopen, wil dat nog niet zeggen dat de consument daar ook iets van voelt. Eer een fles Bordeaux bij de gemiddelde consument terechtkomt, zijn er drie tot vier tussenpersonen die ook hun graantje meepikken. Krijgt een bepaalde wijn een goede score mee, dan kan zijn prijs in de markt toch nog tot speculatieve hoogte stijgen. In 2003 was dat bijvoorbeeld het geval met Château Montrose, een potentiële honderd-punter bij verschillende critici, die tijdens de primeurcampagne minstens verdrievoudigde in prijs en die snel uitverkocht raakte. Ook in 2004 zou Montrose trouwens een van de meer succesvolle Bordeaux-wijnen hebben geproduceerd. De critici Jancis Robinson en James Suckling menen dat 2004 een onevenwichtig jaar is, met heel tanninerijke wijnen. De Deense criticus Izak Litwar nuanceert met de opmerking dat hij veel wijnen proefde met frisheid, finesse en elegantie, naast zijdeachtige tannines en een ‘ongelofelijke structuur’. In deze categorie bevinden zich volgens Litwar Lafite, Ausone, Margaux, Palmer, La Mission en vooral Montrose. Ook Sauternes en Barsac produceerden volgens Litwar goede zoete wijnen, van een grote puurheid en een balans die ze qua kwaliteit tussen 2002 en 1997 zet. Hier waren de winnaars voor Litwar Rieussec, Clos Haut Peyraguey en Rayne Vigneau. De Deense criticus proefde ten slotte ook heel wat smakelijke witte Bordeaux’s. Als de prijzen zoals verwacht met 20% dalen, dan zijn er volgens Litwar heel wat koopjes te doen in 2004.