Vijandig overnamebod op Southcorp baart Barossa Valley zorgen

De burgemeester van de Australische Barossa Valley maakt zich zorgen over het vijandige overnamebod van drankengigant Foster’s op wijnmaker Southcorp. Foster’s is eigenaar van de Wolf Blass wijnmakerij, terwijl Southcorp één van de Big Four is die de Australische wijnmarkt beheerst met wijnmerken zoals Lindemans, Penfolds en Rousemount Estate. Een overname zou banenverlies betekenen en ook de prijzen die de wijnboeren voor hun druiven krijgen nog verder onder druk zetten. Volgens de Australische website ABC News Online brengt een ton Barossa Shiraz nog maar 900 Australische dollar (689 euro) op, tegenover 2.300 dollar (1.761 euro) twee jaar geleden. Het directiecomité van Southcorp verwierp het overnamebod van Foster’s unaniem op 17 februari. In een mededeling noemde Southcorp het aanbod van Foster’s “onvoldoende en opportunistisch”. Foster’s bood 4,17 Australische dollar per Southcorp-aandeel. In een reactie verlaagde Foster’s zijn bod tot 4,14 dollar en liet weten dat Southcorp’s “verdediging [tegen de overname] geloofwaardigheid mist”. Wordt ongetwijfeld vervolgd…