Heinrich Vollmer Classic Riesling 2002 en 2003

De Classic-appellatie werd in 2000 ingevoerd voor droge wijnen van ‘bovengemiddelde kwaliteit’ gemaakt van klassieke druivenrassen zoals Riesling, Silvaner en Spätburgunder uit alle dertien Duitse wijngebieden. Het is de bedoeling om de onervaren consument te helpen bij het kiezen van Duitse wijnen met hun soms zeer complex herkomstbenamingen en dito etiketten. Voor de meeste consumenten is het zelfs niet duidelijk of ze nu een droge, halfdroge of zoete Duitse wijn kopen. Recent proefde ik mijn eerste Duitse Classic Rieslings van het huis Heinrich Vollmer uit Ellerstadt in de Pfalz, bij ons verkrijgbaar bij Carrefour voor minder dan vijf euro. Ik proefde zowel de 2002 als 2003 en vond beide witte wijnen ver boven de middelmaat uitsteken, zeker op dit prijsniveau. De 2002 (87/100) had een kenmerkend Rieslingtoetsje op de neus, die verder werd gedomineerd door rijp lychee- en appelfruit. In de mond een licht zoetige toets, ondersteund door een stevige en aangename aciditeit, veel lychee-fruit en een kleine mineralige indruk. Na drie jaar in de fles smaakte deze wijn nog altijd heel fris. De 2003 (87/100) leek sterk op de 2002 maar was iets mineraliger, vooral dan op de neus, en droger in de mond, met misschien iets minder complexiteit. Nog meer goed nieuws: deze wijnen hebben een laag alcoholgehalte van 12%.

  • 2002 Heinrich Vollmer Classic Riesling Qualitätswein – Gutsabfüllung – Germany, Pfalz, Classic (2/15/2005)
    My first taste of a German Classic appellation wine (a general appellation for low cost German wines that makes it easier on the buyer by prominently mentioning the variety). Suprisingly good for its price (about 4,5 euros in a local supermarket). Some Riesling character on the nose, which is dominated by ripe lychee and apple fruit. Almost off-dry on the palate, but with a nice racing acidity, lots of lychee-like fruit and a slight mineral touch. For this price certainly a winner. Very fresh still, even after three years in the bottle. Never heard of Weingut Heinrich Vollmer, which is located in Ellerstadt in the Pfalz. Only 12% alcohol. (87 pts.)
  • 2003 Heinrich Vollmer Classic Riesling Qualitätswein – Gutsabfüllung – Germany, Pfalz, Classic (2/15/2005)
    After tasting the 2002 I found the 2003 for the same low price (4,5 euro). This is very similar to the 2002, but slightly more minerally, especially on the nose, which also has a hint of eucalyptus or something similar. Dryer on the palate, maybe a tad less rich, but interesting nonetheless. Great qpr. (87 pts.)

Posted from CellarTracker!