Rías Baixas





{includeMessage(609,true,false,flprocessMacros:true)}

Spaanse DOC in de provincie Pontevedra in Galicia, nabij Portugal, grenzend aan de DOC Ribeiro. De DOC werd erkend in 1988 en beslaat iets meer dan vijftienhonderd hectare.

Enkele feiten:

De streek is vooral bekend omwille van zijn witte wijnen op basis van de Albariño druif. Negentig procent van de aanplant bestaat uit Albariño. Lang bestond het vermoeden dat de Albariño een nakomeling was van de Duitse Riesling, maar recent onderzoek wijst uit dat er geen familieband bestaat tussen beide soorten. De witte wijnen uit Rías Baixas worden over het algemeen beschouwd als de beste witte wijnen van Spanje. De wijnen zijn tegenover andere Spaanse wijnen (zoals die uit “Rueda”) relatief duur, zodat de prijskwaliteitverhouding niet altijd aanwezig is. De meeste Albariño-wijnen dienen jong gedronken te worden (in hun eerste tot derde levensjaar). De Rías Baixas telt drie deelgebieden of “subzonas”: Val do Salnes, gelegen rond Cambados aan de Westkust; O Rosal, dat ligt tussen de Atlantische kust en het grensdorpje Tuy, en Condado do Tea dat begint ten oosten van Tuy. Rías Baixas heeft een Atlantisch-zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt 13ºC en de gemiddelde neerslag ligt rond de 1.500 mm per jaar. Gemiddeld schijnt de zon er 2.200 uur per jaar.

Toegelaten druiven:

In wit: Albariño, Treixadura, Loureira blanca (Marqués), Caiño blanco, Torrontés.

In blauw: Brancellao, Caiño tinto, Espadeiro, Loureira tinta, Mencía en Sousón.

De officiële maximumopbrengst ligt vrij hoog en varieert al naar gelang de variëteit: 71,5 hl/ha voor de Albariño en 87,50 hl/ha voor de andere druivenvariëteiten.

CRDO Rías Baixas

Centro de Apoyo Cabanas

36143 Salcedo (Pontevedra)

Tel: 0034 986/85.48.50/85.45.30

Fax: 0034 986/86.45.46

Website: http://www.doriasbaixas.com/. Zie ook: Vinos de Espana (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek).

Wijnhuizen: “Fillaboa”; Adegas “Galegas”; Bodegas La Val; “Pazo de Señorans”; “Santiago Ruiz”; “Terras Gauda”.

Besproken wijnen: Zoek op ‘baixas’ in de zoekdialoog (Zoeken).