La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 2001

La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 2001. 14,5%. De neus is broeierig en expressief. Koffie, drop, zwart fruit. Wel iets geslotener dan de La Spinetta Barbera d’Alba Gallina 2001. Zeer krachtige mond, met fijne zuren en serieuze dosis kruidig hout. Verder drop, zwart fruit, confituur… Mondvullend. Secondenlange afdronk. Uitstekend. 95/100. In verband met het bewaarpotentieel heb ik evenwel dezelfde bedenkingen als voor de Gallina (zie aldaar). Time will tell… Verkrijgbaar bij Licata voor ca. 32 euro. Gedronken in een osteria in Cheretto, waar hij op de kaart stond voor een democratische 38 euro.

“Michiel Carpentier” proefde deze wijn bij La Spinetta tijdens een bezoek in mei 2004: Staal van een fles die een dag open was. 12 maanden 100% nieuwe eik. Mooie donkere Barbera-kleur. Stoofkrieken in de neus, prachtig donker fruit, en goed hout. De mond is mooi vol, geconcentreerd, lang, en heerlijk in balans. Moet zeker nog enige tijd liggen. 91/100.