Ook Schotse restaurants overdrijven met hun wijnprijzen

De Schotse krant The Scotsman publiceerde in zijn zondagseditie een artikel over de hoge prijzen voor wijn in de Schotse restaurants. ‘In sommige restaurants betaalt de gast een ongelooflijke 335% méér dan de groothandelsprijs voor een fles wijn’, zo klaagt de journalist van dienst. Wellicht is de betrokken journalist nog nooit in een Belgisch restaurant geweest, want dergelijke vermeerderingen zijn ook bij ons schering en inslag. De Scotsman bestudeerde de wijnkaart van twintig restaurants en berekende de vermenigvuldigingsfactor voor een staal van honderd wijnen. In The Witchery by the Castle in Edinburgh betaal je 480 pond (670,44 euro) voor een 375 ml fles van Yquem 1979. Een 750 ml fles kost echter bij de Schotse groothandel maar 207 pond (289,13 euro)! De ‘mark-up’ is in dit geval 335 procent.
Ook bij goedkopere flessen wordt er flink doorgeteld. Prijzen van 12 pond voor flessen die minder dan 5 pond kosten bij de groothandel zijn eerder regel dan uitzondering. Dat is nog altijd een vermeerdering tot 125 procent. Bij de Let’s Eat Bistro in Perth kost de Chileense Concha y Toro Chardonnay 2001 11,5 pond, terwijl die te koop is voor 3,51 pond bij de groothandelaar. Dat is een vermenigvuldigingsfactor van 228 procent.
De Schotse restaurateurs verdedigen zich op dezelfde manier als de Belgische: “We moeten wel serieuze winst pakken op wijnen want aan het eten verdienen we niet genoeg.” Consumentenvertegenwoordigers pleiten voor een standaard vermenigvuldigingsfactor die voor het hele land zou gelden, zodat de klant ten minste weet waaraan hij zich mag verwachten.