Marques de Vargas Rioja Reserva Privada 1995

Mei 2000: Marques de Vargas Rioja Reserva Privada 1995. 13,5% Donker paarse kleur. Aangename, toegankelijke neus met vanille, braambessenconfituur, marsepein en na walsen ook nog koffie, boenwas, en hout. Massieve mond met vanille, zwart fruit (opnieuw braambessen), versmolten tannines die nog een klein beetje “bijten”. Zeer lekker, geen reden te bedenken waarom je nog zou wachten, tenzij om de tannines nog iets te laten verzachten. 1295 frank bij Wijnmakelaarsunie. Twaalfduizend flessen geproduceerd. De druiven komen van de wijngaarden El Consul en La Misela in Rioja Alta. Twintig maanden in 40 nieuwe bariques van Russische eik, die aan de wijn een cedersmaak zou moeten geven, hoewel wij er niet veel van hebben gemerkt. Gebotteld 10 december 1997. 91/100.


Oktober 2002: Klassieke neus met confituur van rood en zwart fruit (oa pruimen), vanillestokje, een lichte hint van de stal en nog wat opstuivend alcohol. Mooi geïntegreerd, nodigt uit tot drinken. In de mond nu heel mooi geïntegreerd, met aangename, nog ietwat overheersende zuren en verweven tannines, fruit, confituur, vanille, kruidige houttoets. Blijft lang hangen met mengeling van fruit, zuren en vanille. Mooi, maar zal wellicht nog wat verzachten. 91/100.


Augustus 2003: In de neus vanille, noten, tabak en een ietwat storende kokosindruk. In de mond blijven de zuren merkbaar en zijn de tannines nog steeds ietwat prikkelend. Verder vanille, tabak, rood fruit en opnieuw die ietwat storende kokosindruk. Redelijk vol, ook complex, goed fruitig, maar de kokos (afkomstig van de Russische eik?) overheerst te zeer. Zal dit nog opnieuw integreren, cq. verbeteren? Best even laten liggen. 88/100.


Juli 2004: Lijkt stilaan op dronk te komen, mijn ervaring ditmaal komt meer overeen met mijn proefnotitie van oktober 2002 dan die van augustus 2003. Wellicht zelfs nog iets beter. 92? Kan stilaan gedronken worden.

2 Reacties

  1. Ja, het hout is dominerend geworden en heeft een merkwaardige zoetige kokosnootachtig aroma aangenomen. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat er iets “mis” was met de meest recent geproefde fles. Prikkelend als “op de tong prikkelend”. Noemen de Engelsen dit niet “puckering” of zoiets? Ik bedoel dus *niet* dat er co2 in de wijn zat 😉

  2. beste Jozef,

    Heb ik gelijk dat je vermoed dat het hout niet zal versmelten met de wijn? en nog een tweede vraag: wat bedoel je met ” ietwat prikkelende tannines”?

    met vriendelijke groeten,

    marc de wolf

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.