Noodweer 2002 beschadigt wijnoogst

Verschillende wijngebieden in heel de wereld hadden in 2002 te kampen met vernietigend noodweer. Op verschillende plaatsen is de oogst beschadigd of zelfs helemaal verdwenen. Een overzichtje.Champagne, Frankrijk
Op 2 juli vernietigde een hagelstorm tachtig procent van de druiven in sommige wijngaarden. De Pinot Noir wijngaarden ten Noorden van Epernay leden de meeste schade. De Chardonnay in het Zuiden werd minder getroffen. Verzy verloor alles, Verzenay tot tachtig procent en Ay tussen de tien en de vijftig procent. Sommige huizen zullen twintig procent minder Champagne kunnen produceren.


Zuidelijke Rhône, Frankrijk
In het Zuiden van de Rhône viel er vanaf zondagnacht 8 september zestig centimeter water op twaalf uur tijd. Uzes in het departement van de Gard werd het ergst getroffen. Ook in en rond Orange waren de gevolgen van de zondvloed dramatisch. Minstens achttien mensen verloren hun leven. De schade aan wegen, infrastructuur en woningen was aanzienlijk. De wijnbouw werd zwaar getroffen. Vooral de Syrah-druif heeft erg te lijden gehad van het slechte weer. De oogst in Costières de Nîmes is wellicht mislukt. In Châteauneuf-du-Pape (Vaucluse) zullen de gevolgen van het noodweer eveneens merkbaar zijn. In Lirac zou 90-95% van de oogst vernietigd zijn.
De Amerikaanse wijncriticus Robert Parker was in de Rhône tijdens het noodweer voor zijn jaarlijkse proefbezoek aan de streek. Het noodweer sleurde zijn huurauto mee. Hij diende verschillende bezoeken af te gelasten en kon een tijd lang zijn hotel in Châteauneuf-du-Pape niet verlaten.


Oostenrijk
Eind augustus werd Oostenrijk getroffen door de ergste regenstormen in tientallen jaren. Wijngaarden in Wachau, Kemptal en Kremstal kregen het het hardst te verduren. Sommige historische wijnkelders liepen volledig onder, terwijl het kolkende water op andere plaatsen eeuwenoude terrassen meesleurde. Eén van de topproducenten in Wachau, FX Pichler, verloor een deel van zijn wijngaarden.
Op de plaatsen waar de overstromingen niet geraakten, ziet het plaatje er zonnig uit. Het goede weer in de rest van 2002 zorgde voor superrijpe druiven, wat velen doet hopen op een goede oogst. Volgens de Oostenrijkse Raad voor Wijn Marketing werd slechts 0,2% van de wijngaarden vernietigd. Het effect van de overstromingen op de Oostenrijks wijnbouw zou minimaal zijn.


Piedmont, Noord-Italië
Zware hagelstormen vernietigden op 4 september de Nebbiolo-oogst in grote delen van Piedmont. Vooral de Barolo-wijngaarden werden getroffen. Van de oogst in Brunate, La Serre, Cerequio en Cannubi schiet weinig tot niets over. In totaal zouden 400 van de 1300 hectaren die beplant zijn met Nebbiolo voor Barolo getroffen zijn. Eén van de topproducenten in Barolo, Roberto Voerzio, meldt dat 100 procent van zijn oogst naar de knoppen is. Een andere sterproducent, Angelo Gaja, verloor honderd procent van de oogst in La Morra en vijftig procent in Serralunga. In totaal hagelde het van juni tot begin september niet minder dan 25 keer in Piedmont. Ook Barbera en Dolcetto zijn getroffen door het voortdurende slechte weer in de streek. Bruno Ceretto, Roberto Voerzio, Enrico Scavino, Elio Altare, Michele Chiarlo en Luciano Sandrone zullen geen Barolo 2002’s op de markt brengen, of toch op zijn minst geen cru’s.


Veneto en Toscanië, Italië
Op 12 augustus teisterde een zware hagelstorm verschillende wijngaarden in Toscanië en het Noordoosten van Italië. Vooral de Veneto werd erg getroffen. De oogst in grote delen van Valpolicella, Soave en Bardolino ging verloren. Ook de wijngaarden voor Amarone hadden te lijden onder de hagel. De Masi groep verloor meer dan zeventig procent van de oogst in hoger gelegen wijngaarden en twintig procent in de valleien. Het weer in grote delen van Italië was in 2002 koud en vochtig. De kwaliteit van de druiven die alle stormen overleefden zal dit jaar in elk geval minnetjes zijn. Naar schatting zal de wijnoogst in heel Italië dalen met tien tot twaalf procent tegenover 2001.


Beter nieuws
Er is ook goed nieuws uit sommige streken. Californië stevent opnieuw af op een recordoogst en ook in Bourgogne ziet de oogst er heel veelbelovend uit.


(Bronnen: Decanter, Wine Spectator, en Mark Squires’ Wine Bulletin Board.)