Morey-Saint-Denis

Morey-Saint-Denis in de “Côte de Nuits” in “Bourgogne” bezit vier “grands crus” (en nog een stukje van “Bonnes-Mares”, de grand cru die voornamelijk over de grens in “Chambolle-Musigny” ligt). Daarnaast liggen er twintig “premiers crus” op het grondgebied van Morey, de meesten kleiner dan 3 hectaren. De reputatie van Morey is minder dan die van de buurdorpen “Gevrey-Chambertin” ten Noorden en Chambolle ten Zuiden. Volgens Clive Coates (1997) is de gemiddelde kwaliteit van de domeinen in het dorp lager dan in de buurdorpen. Deze situatie kunnen alleen de wijnbouwers zelf oplossen, aldus Coates. Sinds Coates deze woorden schreef, schijnt de situatie in Morey aan het verbeteren te zijn. Tegelijk blijven ook de prijzen van de wijnen uit Morey naar Bourgogne-begrippen redelijk.


Morey voegde pas in 1927 de naam van een grand cru toe aan de dorpsnaam. Om esthetische redenen kozen de dorpelingen niet voor Clos de la Roche, die algemeen als de beste grand cru van het dorp wordt beschouwd, maar voor zijn Zuidelijke buur “Clos Saint-Denis”. De andere grands crus van het dorp zijn (verdergaand van Noord naar Zuid) “Clos des Lambrays” en “Clos de Tart”. Ongeveer 40 ha is grand cru, met een totale jaarproductie van meer dan dertienhonderd hectoliter.


De premiers crus beslaan 33 ha ( > 1.700 hl) en kan men groeperen volgens hun ligging. Te beginnen zij die op de heuvel boven Clos Saint Denis en Clos de la Roche liggen, met als voornaamste “Les Monts-Luisants”, waar ook nog witte druiven staan, hoewel de “Pinot Noir” de witte druiven verdringt sinds de jaren zestig. De tweede reeks premiers crus ligt onder Clos de la Roche aan de kant van Gevrey, in een lijn van Noord naar Zuid. Hier vind je de beste kwaliteit in Morey-Saint-Denis premiers crus, met als bekendste Aux Charmes, “Clos-des-Ormes” en “les Millandes”. De derde reeks premiers crus liggen in het Zuiden naar het dorp toe. De grootste is “Les Sorbès”. De wijnen zijn van een iets mindere kwaliteit. Aan de Zuidkant van het dorp, onder Clos-de-Tarts en Bonnes-Mares, liggen de twee laatste premiers crus van Morey, “Les Ruchots” en “Clos de la Bussière”.


Volledige lijst van premiers crus: Les Genavrières, Monts Luisants, Les Chaffots, Clos Baulet, Les Blanchards, Les Gruenchers, La Riotte, Les Milandes, Les Faconnières, Les Charrières, Clos des Ormes, Aux Charmes, Aux Cheseaux, Les Chenevery, Le Village, Les Sorbès, Clos Sorbè, La Bussière, Les Ruchots, Côte Rôtie.


De overige wijngaarden (ca. 64 ha) produceren dorpswijn. De totale jaarproductie bedraagt 2.800 hectoliter. Morey produceert een kleine hoeveelheid witte wijn, minder dan 3 ha.


Bron: Clive Coates (1997), aangevuld met recente internetbronnen en eigen observatie.