Aanraders waar geen prijs op staat

Soms is een wijn onbetaalbaar, in de betekenis dat hij zo goed is, dat geld van geen tel is. Op deze pagina verzamel ik de proefnotities van recente wijnen die ik ongeacht hun prijs wil aanbevelen. Ze zijn meestal nog verkrijgbaar, soms op veilingen.

Wit:

Jean Thevenet Domaine de la Bongran Cuvée Tradition 1999

Thevent maakt de beste witte wijnen van de Mâcon en kan zich meten met heel wat chardonnay-aanbiedingen uit Bourgogne. Als je van wat rijpere wijnen (lees: met een zeker gehalte aan residuele suikers) houdt dan koop je voor deze prijs (minder dan 19 euro) niets beter. Ook de andere wijnen van dit huis kan ik aanraden.

Rood:

Alain Paret 420 Nuits 2001

Goede Syrah-wijnen uit de Noordelijke Rhône zijn meestal heel duur. Voor net geen 20 euro maakt Alain Paret in het minder bekende dorp Saint-Joseph een uitstekende Syrah-wijn op basis van 15-jaar oude wijnstokken.

Ch. Baron de Pichon-Longueville 2000

Eén van de meest geslaagde Bordeaux uit het sublieme oogstjaar 2000 en nog relatief betaalbaar.

Ch. de Francs Les Cerisiers 2001

Deze “Côtes de Francs” is een
volwaardige, karaktervolle Bordeaux met een heel redelijk prijskaartje (ongeveer
14 euro).

Domaine Clavel La Copa Santa 2003

Deze Syrah-gebaseerde wijn uit de Zuid-Franse Languedoc is net te duur voor de Aanraders 7,5 tot 12,5 euro, maar hij is met 13 euro nog steeds heel betaalbaar én een forse aanrader, met heel wat bewaarpotentieel.

“Ebenezer Shiraz 1997”

Het begint op te vallen: opnieuw een Shiraz, ditmaal uit Australië. Voor net geen 17 euro is dit een van dé koopjes. De 1995 en 1996 staan op gelijk niveau en raad ik dus eveneens aan.

Petrolo Galatrona 2001

Deze Toscaanse IGT Merlot is fenomenaal
en een klassieker in de maak. Wel nog jaren geduld… de 1998 was
bijvoorbeeld in 2004 nog altijd niet klaar.

La Spinetta Barbera d’Asti Superiore 2001

Geen traditionele Barbera, maar wat een wijn. Turbo gechargeerd fruitmonster, dat misschien niet zo goed zal verouderen, maar waarom zou je ook wachten om dit te drinken? De Barbera Gallina 2001 van hetzelfde huis is bijna even goed.

Roda Cirsion Rioja 2001

Een absolutie topwijn uit Spanje die presteert op internationaal niveau voor een, in het licht van wat de concurrentie op dit niveau voor zijn flessen moet hebben, niet onredelijke 123 euro.