Jean Thevenet

Jean Thévenet, vigneron in de Franse “Mâconnais”, is volgens velen de beste producent in zijn streek. Deze eigenzinnige wijnmaker zweert bij het traditionele wijnmaken van zijn voorouders. Net zoals zijn grootvader plukt hij de Chardonnay laat en gedeeltelijk overrijp. In combinatie met lage rendementen, doorgedreven selectie van de druiven, rijping op de gist (“sur lie”) en een beperkte temperatuurcontrole (de natuurlijke isolatie van zijn wijnmakerij volstaat) geeft dit witte wijnen met een complexiteit en een body die je in de Mâconnais zelden aantreft. Tot voor kort verkocht hij zijn wijnen onder de AOC Mâcon Clessé, maar tegenwoordig moet hij de algemene AOC Mâcon Villages gebruiken. De regels zijn dusdanig gewijzigd dat wijnen met residuele suikers van meer dan twee gram per liter niet langer zijn toegelaten in de nieuwe AOC Mâcon Clessé-Viré die, zo vertelde ons zoon Gautier Thévenet, vooral onder druk van de Franse supermarkten is tot stand gekomen. In de Mâconnais wordt traditioneel flink overgeproduceerd, hetgeen resulteert in waterachtige wijnen die het veelbelovende terroir niet tot zijn recht laten komen. De nieuwe regels beperken de opbrengst tot 65 hl/ha, wat een verbetering is tegenover het verleden maar nog altijd véél te veel volgens de Thévenets.


Opbrengsten


Gautier, die nu 2,5 jaar in het domein werkt en zijn vader op termijn zal opvolgen, heeft het over maximale opbrengsten van 55 tot 10 hl/ha, al naargelang de cuvée. Een illustratie van wat de traditionele methodes van de Thévenets in de praktijk betekenen is het feit dat hun domein van in totaal vijftien hectaren tijdens de oogst acht mensen te werk stelt, terwijl de “buren” een vergelijkbare oppervlakte aan wijngaarden soms met één of twee voor hun rekening kunnen nemen. Dat is een van de redenen waarom de wijnen van de Thévenets tot de duurste van de Mâconnais behoren. Maar, en dat is ook belangrijk, in vergelijking met bourgognes uit de “Côte d’Or” betaal je er flink minder voor, terwijl ze zich toch kunnen meten met enkele van de grote namen in de streek, iets wat overigens ook Robert Parker al heeft opgemerkt. Of dat een goede of slechte zaak is, laat ik in het midden.


Cuvées


De Thévenets maken in principe vier cuvées in de “goede” jaren.


Onder de naam van Domaine Emilian Gillet maken ze een mineralige Mâcon Viré, die zeer goed is voor het niet zo goede terroir van Viré. Ze hebben 4,5 hectare wijngaarden in Viré. De coöperatieve laat opbrengsten tot 70 hl/ha toe, bij de Thevenets is de opbrengst beperkt tot 55 hl/ha. Zijn Mâcon Viré is dan ook geconcentreerde dan die van de coöperatieve.


Onder de naam van Domaine de la Bongran (letterlijk: de goede druiven) maken ze drie cuvées. De Cuvée Tradition is de instapcuvée met de laagste graad van residuele suikers. De Cuvée Levroutée (een dialectwoord dat letterijk “rijp fruit” betekent) heeft 20 gram suiker per liter en wordt gemaakt met druiven die voor de helft overrijp zijn geoogst. Het rendement ligt op 20 hl/ha. De Cuvée Botrytis tenslotte is een echte dessertwijn met 120 gram residuele suikers, gemaakt met druiven die allemaal edelrot zijn. De opbrengst ligt op 10 hl/ha en de druiven worden op alle niveaus geselecteerd (wijngaard, wijnmakerij).


De Thévenets maken hun wijnen op deze manier omdat ze niet anders kunnen. Al generaties lang werden bepaalde stroken druiven in hun wijngaarden overrijp of zelfs edelrot. In de tijd van grootvader Thévenet werden alle druiven samen geoogst en was de resulterende wijn in sommige jaren zoet en in andere veeleer droog. Jean Thévenet begon met het triëren van de druiven en kon zo het suikergehalte van de resulterende wijnen manipuleren. De zoetere cuvées worden alleen in de goede jaren gemaakt. Het hangt van de oogst af, hoe lang de wijnen rijpen. De zoon is vast van plan de principes van zijn grootvader en vader te handhaven. Wel denkt hij aan bepaalde vernieuwingen die de kwaliteit nog kunnen verhogen, zoals werken onder zuurstofarme omstandigheden, zodat elke vorm van oxidatie uitgesloten is, of uitsluitend met zwaartekracht werken, zodat overpompen niet meer nodig is.


De overbuurman van de Thévenets (de enige andere wijnbouwer in het kleine dorpje Quintaine) verbouwt volgens de methodes van de Biodynamiek. De Thévenets zelf willen zich naar eigen zeggen niet bekeren tot “een of ander kapelletje”. Ze volgen wel zoveel mogelijk de principes van de biologische landbouw. Ze bekijken een en ander veeleer pragmatisch.


Adres:


E.a.r.l. Jean Thévenet
Domaine de la Bongran
“Quintaine” Cidex 654
71260 Clessé
Frankrijk
Tel. 03.85.36.94.03 / Fax 03.85.36.99.25


http://www.bongran.com/


Invoerders:


België: Bourgogne Wijnen in Antwerpen
Nederland: van Houten Wijnkoperij in Woerden; Wijnkoperij De Gouden Ton


Geproefde wijnen:


Domaine Ch. de Beseuil Cuvée Exceptionelle 1989; Domaine Emilian Gillet Mâcon Viré 1998; Domaine de la Bongran Cuvée Tradition 1999; Domaine de la Bongran Cuvée Levroutée 1990; Domaine de la Bongran Cuvée Levroutée 1995; Domaine de la Bongran Cuvée Botrytis 1995; Domaine Emilian Gillet (Thevenet) Mâcon-Villages Quintaine 2001