Oogst 2000: Frankrijk


  • Bordeaux: Ondanks een abnormaal lage regenval in augustus en hinder tijdens de oogst door de wegblokkades van de truckers klinken de berichten uit Bordeaux eerder positief. De oogst verliep, na een natte lente, een koud zomerbegin maar een warme augustusmaand, onder een goed gesternte, eerst voor Sémillon en Sauvignon Blanc, vervolgens voor Merlot en daarna voor Cabernet. Het regende nauwelijks tijdens de oogst, zodat de kwaliteit van rood wel eens heel hoog kunnen liggen. Sommigen spreken van een “nieuw 1990”, dus een evenaring van de laatste ‘klassieke’ oogst van de vorige eeuw. In wit is er nogal wat last van meeldauw. Men verwacht een meeroogst van negen procent tegenover vorig jaar. Heel wat kwaliteitshuizen hebben echter groen geoogst om de concentratie te verhogen.
  • Bourgondië: Vooral de (witte) Chardonnay lijkt erg gezond te zijn. In de (zwarte) Pinot Noir zat nogal wat water van de regens van begin september. Het hangt van het tijdstip van de pluk af of de Pinot Noir voldoende geconcentreerd is voor grote rode wijnen. De opbrengst ligt wel onder die van 1999.
  • Champagne: De druiven hadden dit jaar te lijden van een “douche ecossaise” – een Schotse douche: droog, zonnig weer, afgewisseld met hevige regens en hagelbuien. De kwaliteit zal er waarschijnlijk onder lijden. De Grand Cru Clos du Mesnil werd voor 15 procent vernietigd door hagel. De hogere dan normale opbrengst zal producenten toelaten zieke en rotte druiven weg te selecteren, zodat goede producenten toch nog mooie resultaten kunnen halen.
  • Loire: Een warme, droge augustus droogde de druiven na een natte juli op. Hagel vernietigde heel wat druiven in Sancerre, zodat ondanks een te verwachten goede kwaliteit de hoeveelheid Sancerre die op de markt zal komen eerder aan de lage kant zal liggen.

  • In de Rhône zijn de resultaten goed maar niet uitzonderlijk, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Niettemin opnieuw een succesvol jaar, na het zeer goede tweetal 1998 (vooral in het Noorden) en 1999.