Penedès





{includeMessage(609,true,false,flprocessMacros:true)}

De D.O. Penedès beslaat meer dan 25.000 hectaren van traditionele (Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Tempranillo) en nieuwe (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Riesling and Gewürztraminer) druivenvariëteiten ten Zuiden van Barcelona. In het Wijnmuseum van Vilafranca del Penedès toont men voorwerpen die te maken hebben met de wijnbouw en dateren uit de tijd dat de Grieken dit deel van Spanje koloniseerden (4de eeuw voor Christus). De D.O. beslaat twee provincies: Barcelona en Tarragona met Vilafranca del Penedès als hoofdstad. Het cava-productiecentrum rond Sant Sadurní d’Anoia behoort eveneens tot de D.O. 25 jaar geleden begon Miguel Torres te experimenteren met moderne vinifactietechnieken, met name koude gisting, een systeem dat overigens al bij de productie van de cava was ingeburgerd. Torres voerde echter het gebruik in van roestvrije tanks met koelelementen, waardoor het gistingsproces nauwkeurig kon worden gevolgd.

Enkele feiten:

Men onderscheidt drie deelgebieden: de Baix-Penedès (kust to 250 meter), de Medio-Penedés (250-500 meter met de meeste kwaliteitswijnen) en de Penedés Superior (500-800 meter, kleine opbrengst). De zand-kleibodem bevat veel kalksteen dat toeneemt met de hoogte. Het klimaat is meditteraan met een gemiddelde jaartemperatuur van 14,5 gr. C. Jaarlijks valt er tussen de 500 en 600 mm regen en schijnt de zon 2.548 uur.

Toegelaten druivenvariëteiten:

De streek telt meer dan 120 druivenvariëteiten. De belangrijkste zijn:

Aanbevolen wit: Parellada, Xarel-lo (Pansá blanca), Macabeo (Viura), Subirat-parent (Malvasía riojana). Toegestaan wit: Gewürtztraminer, Riesling, Muscat, Chenin blanc, Chardonnay, Sauvignon. 80% van de wijngaarden is beplant met Macabeo, Xarel-lo, Parellada en Chardonnay. (Toegelaten maximumopbrengst: 65 hl/ha.)

Aanbevolen blauw: Tempranillo (Ull de llebre), Garnacha tinta (Lladoner, Aragonés), Monastrell (Alcayata), Cariñena (Mazuelo), Cabernet-sauvignon, Samsó. Toegestaan blauw: Cabernet-franc, Merlot, Pinot noir. (Toegelaten maximumopbrengst: 55 hl/ha.)

Consell regulador de la D.O. Penedès
Amàlia Soler, 27 – 08720 Vilafranca del Penedès
Tel +34-3-890.48.11 – Fax +34-3-890.47.54.

Meer informatie: Website D.O. en Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek).

Bodegas: “Bach”; Freixenet; Pinord; ; Sumarroca; Torres; “Vallformosa”

Besproken wijnen: Zoek op ‘Penedes’ of ‘Penedès’ in de zoekdialoog (Zoeken).