Costers del Segre





{includeMessage(609,true,false,flprocessMacros:true)}

De D.O. Costers del Segre (letterlijk: oevers van de Segre, een bijrivier van de Ebro) in het midden van Catalonië (rond de stad Lleida of Lerida op zijn Castiliaans) is sinds een jaar of tien opnieuw op de Spaanse wijnkaart gezet door Raimat, eigendom van cava-gigant Codorníu. Raimat experimenteert met inlandse en internationale druivenvariëteiten en moderne vinificatietechnieken. In het gamma vinden we ondermeer een ongeëikte, fruitige Chardonnay, een goed aangeschreven Temperanillo en een Cabernet Sauvignon in de internationale stijl. Raimat maakt ook zelf cava’s. De druivenvariëteiten eigen aan de D.O. zijn door het succes van Raimat naar de achtergrond verdreven, ook al omdat ze vooral dienen als basis voor de Catalaanse cava’s. Raimat’s witte wijn Casal is een succesvolle cuvée van Chardonnay en de inlandse druivenrassen Xarel-lo en Macabeo.

Enkele feiten:

De D.O. beslaat 4.000 hectaren en telt zes deelgebieden: Raimat, Artesa de Segre, Garrigues, El valle del río Corb, Segrià en Pallars Jussà. 1.500 hectaren zijn eigendom van Raimat. Mediterraan continentaal klimaat (hete zomers, koude winters). Gemiddelde temperatuur: 14-15 gr. C. Gemiddeld 375 tot 450 mm neerslag. Gemiddeld 2.800 uren zonschijn per jaar. Zanderige bodem met kalkstenen ondergrond.

Toegelaten druivenvariëteiten:

Wit: Chardonnay, Garnacha Blanca, Macabeo, Parellada, Xarel-lo. (Toegelaten maximumopbrengst: 10.000 kg/ha of 65 hl/ha.)

Blauw: Cabernet Sauvignon, Garnacha Tinta, Mazuelo, Merlot, Monastrell, Tempranillo. (Toegelaten maximumopbrengst: 8.000 kg/ha of 52 hl/ha.)

CRDO Costers del Segre
Camp de Mart 35
25004 Lleida
Tel: +34 73 246650
Fax: +34 73 248929

Meer informatie: Vinos de España (Nederlandstalig, onderdeel Bibliotheek)

Geproefde wijnen: Zoek op ‘costers’ in de zoekdialoog (Zoeken).