Codorniu

Codorniu cave-kelders

Catalaanse Cava-gigant. Eigenaar van “Bach” en Raimat. Bezit wijnmakerijen in Californië en Argentinië. Maakt zijn Cava’s voornamelijk van Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Recent werd ook Chardonnay geïntroduceerd.

Codorniu is een familiebedrijf waarvan de eerste sporen teruggaan tot 1551. Josep Raventós was het die in 1872 de eerste Spaanse “Champagne” creëerde. De originele cava ofwel kelder waarin dit gebeurde, kan men vandaag nog steeds bezoeken. De mini-kelder uit 1872 is vandaag uitgegroeid tot een stelsel gangen van in totaal 38 kilometer, verdeeld over vijf verdiepingen met een capaciteit van 100 miljoen flessen in de Catalaanse ondergrond een tweetal kilometer buiten San Sadurni de Noya. De modernistische wijnmakerij van Codorniu werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal monument door de overheid in Catalonië. Een bezoek aan Codorniu is meer dan de moeite waard. Het bezoek duur een uur en een kwartier en geeft een zeer goed overzicht van het productieprocédé van cava (identiek overigens aan dat van champagne). Eveneens de moeite zijn het Codorniu museum in de oude wijnmakerij en het bezoek aan een deel van de kelders. Kinderen en volwassenen tegelijk halen hun hart op aan de spectaculaire rondrit met een elektrisch treintje in een deel van de oude kelders. Hoop alleen maar dat de gids je niet achterlaat, want het kan een tijdje duren voor je de weg naar buiten terugvindt. Het mooiste is dat het bezoek, in tegenstelling tot bij veel Franse Champagne-huizen, volkomen gratis is, met inbegrip van een korte proeverij.

Website: http://www.codorniu.es/

Adres: Av Jaume Codorniu, s/n 08770 San Sadurni de Noya Tel: +34-3-818.32.32 Fax: +34-3-317.48.88

Bezoek mogelijk elke werkdag tussen 9 en 17 uur en in het weekend in de voormiddag tot halftwaalf. Rondleiding in Catalaans of Castiliaans.

Geproefde wijnen: zoek op Codorniu

2 Reacties

  1. Bedankt voor de aanvulling Barry. Het verhaal is al wat ouder (van 2000) en toen moest je noch betalen, noch reserveren. Dat heet vooruitgang 😉

  2. Een bezoek is zeker de moeite waard. Ben er in mei 2007 geweest. Een correctie op het verhaal: voor een bezoek moet je reserveren! verder is de toegang is niet gratis (je betaalt een paar euro).

    groet,

    Barry

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.