Mondavi Cabernet-Sauvignon Reserve

De 1996 van Robert Mondavi’s Cabernet Sauvignon Reserve arriveerde onlangs in de Benelux. Het is een massieve wijn die nog een hele tijd moet rusten. In de neus vangen we onder meer mokka, leder, banaan, confituur en boenwas op. In de mond treffen we chocolade, donkere bessen en vanille aan, onder een massieve laag tannines, die toch ongewoon zacht zijn en de wijn zelfs in dit stadium al zeer lekker maken. Deze wijn vierde in 1996 duidelijk in stijl zijn dertigste verjaardag.


1995: de donkerrode kleur neigt naar zwart met paars aan de rand. De eerste neusindruk is die van zwarte chocolade in een glas, gevolgd door rijpe pruimen, zwarte besjes, een flinke dosis vanille, een vleugje leder en gerookt en geboend hout. De zeer aangename en warme neus wint nog aan complexiteit na decanteren en de half gevulde fles een nachtje wegzetten onder losjes zitten kurk. In de mond flink wat zuur, zachte tannines en fruit dat nog stevig verborgen zit onder de bovenstructuur. Na het zuurstofbad en het nachtje ademen komt het fruit meer naar boven, met bijkomende aroma’s van rijpe banaan en zoute drop. De jonge kleur is na 24 uur nauwelijks gewijzigd: een wijn die nog een lange en mooie carrière voor de boeg heeft.


1994: die verdwijnt té snel uit mijn kelder, omdat hij al zo lekker is. Toch is het een beetje kindermoord om deze overweldigende Cab nu al soldaat te maken. De purperrode kleur verloor een beetje van zijn gloed, maar vertoont nog geen spoor van bruinzweem. Massieve neus van animale geuren, leder, krieken, vanille. Het complexe fruit stoot al met gemak door de stevige tannines, maar deze wijn geeft nog niet al zijn geheimen bloot. Misschien in 2004?


Opnieuw geproefd in november 2002: Prachtige, aangename neus van vanille, kruidig hout, leder, confituur van zwart bessenfruit. Peperkoek. In de mond nog enigszins korrelige maar al geïntegreerde tannines, geïntegreerde zuren, verweven zwart fruit, peperkoek, leder, mokka, chocolade. Mooi. Afdronk kruidig, vanille, zoet fruit. Nog niet helemaal daar, maar toch bijna. En dit is onmiddellijk na opening uit kelder.


1991: toont overtuigend het bewaarpotentieel van deze Californiër aan. Kleur is nauwelijks geëvolueerd (geen bruinzweem, nauwelijks verbleking). In de evenwichtige, niet overweldigende neus kersen, rood fruit, leder. In de mond veel fruit, aangename zuren en nog licht bijtende tannines. Kan en moet nog evolueren hoewel hij nooit het niveau van het drietal 1994-95-96 zal halen.


De Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 1993 en Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 1997 proefden we apart.


Invoerder België: Colruyt Klassewijnen
Invoerder Nederland: Great Grapes Wine