Barossa Valley Estate Black Pepper Shiraz 1996

Barossa Valley Estate E&E Black Pepper Shiraz 1996. Een jaar geleden kochten we — op aanraden van de rayon-beheerder vaan de Bredase vestiging van ISPC — de 1995 van deze Australische Shiraz, gemaakt door het coöperatief Barossa Valley Estate. We werden niet teleurgesteld door deze rijpe en exotische wijn, hoewel we het allemaal nogal ‘over the top’ vonden. Niet iedereen smaakt het hoge alcohol- en taninnegehalte van deze Australische krachtpatser. Enige jaren kelder zal geen kwaad kunnen voor de 1995. Toen de 1996 binnenkwam, kochten we die ook en dat leverde toch een verrassing op. Aan 1.350 BEF is het geen koopje, maar de Amerikanen betalen voor dezelfde wijn 2.400 BEF, dus dat verguldt de pil een beetje. De 1996 is zo niet een betere, dan toch een gemakkelijkere wijn dan de 1995 en dit ondanks het enorme alcoholgehalte van 14,5 procent. Sommigen zouden wellicht zeggen: meer aangepast aan de Amerikaanse (wat de Amerikanen noemen “internationale”) smaak. Enkele weken daarna kreeg deze wijn zomaar eventjes 97 punten in Wine Spectator! Nu is dat volgens ons sterk overdreven, maar voor zijn prijs en in zijn stijl is de Black Pepper Shiraz 1996 toch iets bijzonders. Gun hem even rust in een ruim glas (zodat de alcohol wat kan verdampen) en in uw neus en op uw tong ontwikkelt zich een complexe wijn met massa’s rood fruit, pruimen, braambessenconfituur, marsepein, en mokka. De tannines zijn beter geïntegreerd dan bij de 1995. Door zijn aangename aciditeit blijft de 1996 fris en gaat hij minder gauw vermoeien. Drink hem niet te warm, 18 graden is ruim voldoende. Zowel de 1995 als de 1996 zijn verkrijgbaar bij ISPC Breda, +31-(0)76-57.26.726. ISPC is alleen toegankelijk voor professionelen uit de horeca, maar u kunt een bevriend restaurateur vragen om hem mee te brengen.